Témák » Szerelem » Csokonai Vitéz Mihály: Az éjnek istenihez
Beküldve: 2011.03.23.
Ennyien olvasták eddig: 2133
Az éjnek istenihez
Te csendes éjnek királynéja,
Endímion szép barátnéja,
Te ott a fél felhő megett!
Ints hallgatást nárcisz pálcáddal,
S halkán nyomd pamut-hintócskáddal
A harmattól nyirkos eget.

Te is, főldünknek férje s bátyja,
Míg a magánosság barátja,
Coelus! terád bámészkodik,
Tekints le milliom szemeddel
S halld meg könyörűlő szíveddel,
A hűség mint búslakodik.

Ti fájdalmim sokszor hallátok,
Ti aggó éjjelem tudjátok,
Tudjátok, mért nem alszom én.
Ti láttátok, mely bús lélekkel,
Mely bágyadtan s könnyes szemekkel
Kesergettem Lilla nevén.

Ah! A Lilla mennyei szíve,
Orcája, a kellemek míve,
Megvarázsolta szívemet,
És bár Ámor kohában élek.
De tüzemről beszélni félek,
Hogy meg ne vessen engemet.

Pedig tán nem indúlatja
A nemes lángot bészívhatja,
Vagy, óh, vagy tán már érez is.
De hátha édes aggodalma
Más boldogabbnak a jutalma?
Óh, félek is, reménylek is.

Ti álomhintő istenségek!
Kiknél az éji jelenségek
Ezer formában lengenek,
Míg öszvehajlott szempillái,
Mint a tulipánt fályolkái,
Testvéresen szendergenek:

Kűldjetek egy képet elébe,
Ki, mint én, szíve kétségébe
Halvány, bágyadt és hű legyen,
És egybegyűlt sohajtásomnak
Ködjébe burkolva, kínomnak
Mélységéről vallást tegyen.

Vallja meg könnyező szemekkel,
Rebegő nyelvvel, nyílt kezekkel,
Hogy ő szép, és én szeretem.
Akkor tán édes nyúgalmában
Részt vévén a más fájdalmában,
Ezt nyögi: Én is szeretem.

Óh, de tán most is álmot látok
Óh, akkor, akkor példázzátok
Előmbe szép bálványomat:
Ah, mert bár eddig sok kín sértett,
E kép, e mennyei kísértet
Visszaigézi nyugtomat.
Beküldő: versek.eu
Simon Éva
2013. február 28. 08:25:47
„A rózsabimbóhoz" természetesen nagy "A"-val írandó
Simon Éva
2013. február 28. 08:23:47
Dr. Juhász Géza a debreceni Kossuth Lajos tudományegyetem irodalomtörténész professzora, Csokonai-kutató szerint Az éjnek istenihez című verset Csokonai hédervári Konti Júliannának írta. Csokonai a Lilla - szerelem fájdalmas végkifejletét követően visszatért Debrecenbe,s megismerkedett Konthy Júliannával. Hozzá írta a rózsabimbóhoz című verset, melyben az Ültetőd kedves Julissa - Néked újabb kertet ád" sorok bizony Konthy Júliannához szólnak. Júlianna várta, hogy talán Csokonai megkéri, mert csak annak halálát követően több, mint egy évvel, a „gyászév" leteltével nyújtotta kezét komlósi Komlóssy Dánielnek. Bizonyos Konti Julis sokszor szerepel csokonai verses kiadványainek megrendelőjeként.
Egy rajzzal illusztrált cikkben Komlóssy Dániel unokája, komlóssy Arthur ír a fentiekről a Debreczeni Képes Kalendárium 07.-ik évf. 07.-ik száma 109-110-es oldalán. (digitalizált változat megtalálható az interneten.
Simon Éva simon.eva999@freemail.hu
Új hozzászólás
 Error
 Error